Verzuimmanagement en duurzame inzetbaarheid: Grip op verzuim
Ziekteverzuim is een veelvoorkomend probleem binnen organisaties, met hoge kosten en druk op de werkvloer als gevolg. Verzuimmanagement speelt daarom een cruciale rol in het gezond houden van medewerkers en het succesvol runnen van een bedrijf. Een effectieve verzuimaanpak gaat echter verder dan alleen het oplossen van kortetermijnproblemen. Duurzame inzetbaarheid is de sleutel tot het verminderen van verzuim op de lange termijn en het creëren van een veerkrachtige organisatie.
inclusieve werkomgeving en duurzame inzetbaarheid
Diversiteit en inclusie zijn niet alleen populaire termen, maar vormen ook de kern van een gezonde en succesvolle organisatie. Wanneer werknemers zich gewaardeerd en geaccepteerd voelen, ongeacht hun achtergrond of kenmerken, ontstaat er een inclusieve werkomgeving waar iedereen zich prettig bij voelt. Dit draagt direct bij aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers en een positieve bedrijfscultuur.
Maar wat betekent dit voor je organisatie en voor de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers en hoe pak je dit effectief aan? In dit artikel bespreken we deze punten.
Duurzame inzetbaarheid in de bouw: vakmensen gezond en productief aan het werk.
De bouwsector is fysiek veeleisend en heeft te maken met toenemende personeelstekorten, een vergrijzende beroepsbevolking en hoge werkdruk. Dit maakt duurzame inzetbaarheid een belangrijk onderwerp voor bouwbedrijven. Hoe zorg je ervoor dat vakmensen gezond en productief blijven, terwijl je tegelijkertijd investeert in hun toekomst? In dit artikel bespreken we hoe bouwbedrijven met duurzame inzetbaarheid aan de slag kunnen gaan.
Duurzame inzetbaarheid in het onderwijs – de basis voor gezonde en gemotiveerde leerkrachten.
Het waarborgen van duurzame inzetbaarheid in het onderwijs is een grote uitdaging. Leraren hebben te maken met een hoge werkdruk, toenemende administratieve taken en de voortdurende druk om het beste uit hun leerlingen te halen. Dit alles kan leiden tot stress, burn-out en een hoog ziekteverzuim. Het concept van duurzame inzetbaarheid biedt echter een waardevolle oplossing voor het onderwijs. Maar wat betekent dit precies, en hoe kunnen scholen ervoor zorgen dat hun docenten gezond, gemotiveerd en bekwaam blijven, zowel nu als in de toekomst?
Duurzame inzetbaarheid in de zorg: een noodzaak om de zorgsector toekomstbestendig te maken.
De zorgsector staat bekend om de hoge werkdruk en het emotioneel veeleisende karakter van het werk. Dit leidt vaak tot problemen zoals ziekteverzuim, burn-out en een hoge uitstroom van medewerkers. Het concept van duurzame inzetbaarheid speelt hier een cruciale rol. Maar wat betekent duurzame inzetbaarheid in de zorg, en hoe zorg je ervoor dat medewerkers gezond, gemotiveerd en productief blijven, zowel nu als in de toekomst?
De rol van leidinggevenden in duurzame inzetbaarheid van medewerkers
Duurzame inzetbaarheid is een steeds belangrijker thema binnen bedrijven en organisaties. Als leidinggevende speel je een cruciale rol in het waarborgen dat medewerkers gezond, gemotiveerd en vakbekwaam blijven, zowel nu als in de toekomst. Het concept van duurzame inzetbaarheid gaat verder dan alleen het welzijn van de werknemer; het draagt bij aan het succes en de toekomstbestendigheid van jouw organisatie.
Goed werkgeverschap en de rol van duurzame inzetbaarheid
Wat betekent goed werkgeverschap voor jou als werkgever? Goed werkgeverschap draait om meer dan alleen het behalen van resultaten. Hoe zorg jij ervoor dat jouw medewerkers niet alleen vandaag, maar ook op de lange termijn gezond, gemotiveerd en productief blijven? In een tijd waarin werkdruk en personeelstekorten toenemen, is het belangrijker dan ooit om te investeren in de duurzame inzetbaarheid van je team. Maar wat doe jij als werkgever om goed werkgeverschap echt in de praktijk te brengen?
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)
Het lijkt misschien nog ver weg, maar voor grotere organisaties is het nú al belangrijk om te anticiperen op de CSRD richtlijn en na te denken over het rapporteren over duurzaamheid. Niet alleen in de zin van milieu-impact, maar ook op sociaal en bestuurlijk niveau.
MDIEU subsidie duurzame inzetbaarheid voor bedrijven
Gezond werken tot aan je pensioen: dat wil toch iedereen? Toch lukt dat nog niet altijd. Daarom is er de MDIEU subsidie Duurzame inzetbaarheid voor bedrijven in het leven geroepen.
Wie is er verantwoordelijk voor de mentale gezondheid op de werkvloer?
Meer dan 1,6 miljoen werknemers kampen met burn-outklachten, aldus TNO. Daarnaast is werkstress de voornaamste boosdoener voor ziekteverzuim. Gezien deze cijfers, is de aandacht voor mentaal welzijn cruciaal voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.