Wie is er verantwoordelijk voor de mentale gezondheid op de werkvloer?

Geplaatst door Amy op 9 - 07 - 2024 in #Mentale gezondheid

Meer dan 1,6 miljoen werknemers kampen met burn-outklachten, aldus TNO. Daarnaast is werkstress de voornaamste boosdoener voor ziekteverzuim. Gezien deze cijfers, is de aandacht voor mentaal welzijn cruciaal voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Wie draagt de verantwoordelijkheid voor het verbeteren van mentale gezondheid op de werkvloer? Wat is de rol van de werknemer hierin, en wat kan de werkgever doen?

De rol van de werknemer

Bij Hobp geloven we dat elke werknemer een persoonlijke verantwoordelijkheid draagt voor zijn of haar eigen mentale gezondheid. Onze partner TNO noemt dit ‘persoonlijk leiderschap‘ – het vermogen van individuen om regie te nemen over hun eigen leven, zowel professioneel als persoonlijk. Met persoonlijk leiderschap toont een medewerker intrinsieke motivatie  om te werken aan talent, geluk én vitaliteit. Zonder deze motivatie is het onmogelijk om duurzaam inzetbaar te blijven.

De rol van de werkgever

Maar daar is het niet mee gedaan. Ook werkgevers spelen een sleutelrol in het ondersteunen van de mentale gezondheid op de werkvloer. Dit kan door het creëren van een positieve, ondersteunende werkomgeving die gezonde keuzes bevordert. Denk aan initiatieven zoals het aanbieden van gezonde lunches, stimuleren van dagelijkse beweging en toegang tot welzijnsplatforms. Het is essentieel dat de werkgever het belang van duurzame inzetbaarheid erkent en de nodige middelen en ondersteuning wilt bieden. Een gezonde mentale omgeving brengt vele voordelen met zich mee:

– Verhoogd zelfbewustzijn en gevoel van eigen regie
– Betere hantering van stress en werkdruk
– Open en verbeterde communicatie
– Verhoogde focus en productiviteit
– Vermindering van verzuim en burn-outs
– Verhoogde betrokkenheid en werktevredenheid
– Makkelijker aantrekken van talent en verhogen van personeelsbehoud
– Een positiever organisatie-imago

Het is dus belangrijk dat zowel de werkgever als de werknemer actief betrokken zijn bij het bevorderen van mentale gezondheid op de werkvloer. Zo ontstaat er een gezonde, productieve werkomgeving waar iedereen baat bij heeft.

De rol van Hobp

Hobp, in samenwerking met TNO, biedt een platform dat organisaties helpt bij het concretiseren en meetbaar maken van duurzame inzetbaarheid en mentale gezondheid.

Het platform zorgt ervoor dat medewerkers op een eenvoudige, leuke en zinvolle manier kunnen werken aan hun eigen duurzame inzetbaarheid en mentale welzijn. En dit alles terwijl de organisatie wordt uitgerust met de juiste stuurinformatie en een periodieke meting van de resultaten, inclusief benchmark.

Met deze complete oplossing voor duurzame inzetbaarheid is én blijft jouw organisatie voorbereid op de toekomst en blijven jouw medewerkers vitaal aan het werk! Probeer Hobp 14 dagen gratis uit en ontdek zelf onze unieke aanpak! 

Image
Meer nieuws
Wat betekent goed werkgeverschap voor jou?
21 - 08 - 2024 #Goed werkgeverschap
Goed werkgeverschap en duurzame inzetbaarheid
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)
26 - 07 - 2024 #Corporate Sustainability Reporting Directive
Corporate Sustainability Reporting Directive