Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) via de DIX-scan
Geplaatst door Amy op 8 - 07 - 2025 in #Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO)Een medewerkerstevredenheidsonderzoek, afgekort MTO, is één van de bekendste instrumenten om te meten hoe het met je medewerkers gaat. Maar waarom zou je eigenlijk zo’n onderzoek uitvoeren? Wat levert het je op, hoe pak je het goed aan en – minstens zo belangrijk – wat doe je met de uitkomsten? In dit blog lees je alles wat je moet weten over het MTO én ontdek je hoe je met de DIX-scan nog een stap verder kunt gaan.
Wat is medewerkerstevredenheid en waarom is het belangrijk?
Medewerkerstevredenheid gaat verder dan alleen tevreden zijn over het salaris of de werkplek. Het gaat om hoe medewerkers hun werk en organisatie beleven. Voelen zij zich gewaardeerd, krijgen ze voldoende ruimte voor ontwikkeling, is er aandacht voor werk-privébalans, zijn ze betrokken bij het team en de organisatie? Tevreden medewerkers zijn over het algemeen meer gemotiveerd, tonen meer initiatief en zijn bereid om zich extra in te zetten als dat nodig is. Daarnaast zorgt een hoge tevredenheid voor minder verzuim, minder verloop én betere klanttevredenheid.
Wat is een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO)?
Een medewerkerstevredenheidsonderzoek, afgekort MTO, is een gestructureerde vragenlijst die wordt afgenomen onder alle medewerkers van een organisatie. Het doel is om systematisch inzicht te krijgen in de beleving, tevredenheid en betrokkenheid van medewerkers. Het uitvoeren van een MTO biedt diverse voordelen:
– Je krijgt inzicht in de sterke punten én verbeterpunten rondom werkgeluk van je organisatie.
– Medewerkers voelen zich gehoord, wat de betrokkenheid vergroot.
– Beleid en acties kun je beter afstemmen op de behoeften van medewerkers
Organisaties voeren vaak jaarlijks of eens in de twee jaar een MTO uit, maar er zijn ook organisaties die kiezen voor meerdere metingen per jaar. Regelmaat en opvolging zijn essentieel: medewerkers willen zien dat hun mening serieus genomen wordt.
Veelgemaakte fouten bij MTO’s.
Een MTO kan veel waarde opleveren, maar in de praktijk zijn er ook valkuilen. Veel voorkomende fouten zijn:
– Te brede of vage vragen: Hierdoor mis je verdieping op belangrijke thema’s.
– Geen opvolging: Medewerkers vullen wel in, maar merken daarna niks van de uitkomsten. Dat werkt juist averechts.
– Geen wetenschappelijke basis: Zelfgemaakte vragenlijsten leveren vaak weinig betrouwbare of vergelijkbare resultaten op.
– Te langdradige of complexe onderzoeken: Hierdoor haken medewerkers af en daalt het responspercentage.
MTO en de DIX-scan.
Veel organisaties kiezen voor een standaard MTO die ze zelf maken of ergens inkopen, maar er bestaan effectievere middelen om werktevredenheid te meten. De DIX-scan is een wetenschappelijk onderbouwd medewerkersonderzoek ontwikkeld door TNO. Het unieke van de DIX-scan is dat deze niet alleen peilt hoe tevreden medewerkers zijn, maar vooral inzoomt op andere thema’s van duurzame inzetbaarheid. Zoals vitaliteit, werkvermogen, mantelzorg, ouderschap, motivatie, leergierigheid en persoonlijke omstandigheden.
De DIX-scan geeft je daardoor een veel diepgaander en breder beeld dan een klassiek MTO. Je ziet niet alleen waar mensen tevreden of ontevreden over zijn, maar vooral waarom en waar kansen én risico’s liggen voor de toekomst. Én de DIX-scan is gebaseerd op jarenlang onderzoek en gevalideerd door TNO. Dit betekent betrouwbare resultaten en mogelijkheden om te benchmarken met andere organisaties.
Hoe zorgt Hobp voor een succesvol medewerkerstevredenheidsonderzoek via de DIX-scan?
Hobp is gecertificeerd én exclusief aanbieder van de DIX-scan en innovatiepartner van TNO. Wij begeleiden organisaties van A tot Z. Van het uitvoeren van de DIX-scan tot het analyseren en interpreteren van de resultaten. Zo maak je medewerkerstevredenheid én duurzame inzetbaarheid structureel beter, in plaats van een jaarlijks ritueel. Een medewerkersonderzoek (zoals de DIX-scan) is namelijk geen doel op zich, maar een startpunt voor verbetering.
Hobp koppelt daarom concrete adviezen en tips aan de resultaten van DIX-scan, zowel op individueel medewerkersniveau als op organisatieniveau.
Een goed medewerkerstevredenheidsonderzoek is dus de basis voor een gezonde, succesvolle organisatie. Wie het beste uit zijn medewerkers wil halen en duurzaam inzetbaar wil blijven, kiest voor de diepgang en actiegerichtheid van de DIX-scan.
Wil je weten hoe de DIX-scan jouw organisatie verder kan helpen? Neem contact op voor meer informatie of een vrijblijvende demo.

Meer nieuws
Waarom investeren in duurzame inzetbaarheid loont

Medewerkersonderzoek duurzame inzetbaarheid: De DIX-scan.

Roze verzuim: De grootste kostenpost die je niet ziet in je verzuimcijfers
