De onzichtbare tweede baan: mantelzorg op de werkvloer

Geplaatst door Amy op 9 - 07 - 2024 in #mantelzorg

In de voortdurend veranderende arbeidsmarkt is het essentieel om het welzijn van je medewerkers te erkennen en te ondersteunen. Maar hoe zit het met de verborgen lasten die sommigen dragen? Stel je voor: na een werkdag thuis komen en dan beginnen aan een tweede, vaak onzichtbare baan als mantelzorger. Dit is de realiteit voor 1 op de 4 medewerkers.

Neem Richard, teamleider van een middelgroot bedrijf. Naast zijn fulltime baan zorgt hij voor zijn dementerende moeder. Hij zorgt voor boodschappen, regelt medische afspraken en besteedt vele uren aan haar welzijn. Deze emotionele belasting beïnvloedt zijn werkprestaties. Vermoeidheid en stress worden zichtbaar tijdens belangrijke vergaderingen.

Mantelzorgers zoals Richard kunnen zorgen voor een ouder, maar ook voor een kind of partner met speciale behoeften. Deze verborgen last kan veel invloed hebben op zowel werk als privé. Wanneer de belasting te zwaar wordt, kan dit leiden tot verhoogde stressniveaus, spanning in relaties, verminderde productiviteit en uiteindelijk verzuim.

De impact van mantelzorg op de werkvloer

Onderzoek van TNO toont aan dat 18 procent van het verzuim gerelateerd is aan mantelzorg. Maar ook voordat verzuim optreedt, kan de impact van mantelzorg groot zijn.

De dubbele verantwoordelijkheid van werk en mantelzorg kan leiden tot verhoogde stressniveaus. Hierdoor neemt het risico op burn-out en andere gezondheidsproblemen toe. Bovendien kan de werktevredenheid en werkkwaliteit van deze medewerkers afnemen. Al helemaal wanneer zij het gevoel hebben dat hun situatie niet wordt erkend. Denk bijvoorbeeld aan Richard die zondagnacht nog bij zijn moeder was en maandagochtend met te weinig nachtrust een belangrijke presentatie moest geven. Dit onderstreept hoe groot de impact van mantelzorg kan zijn.

De eerste stap naar ondersteuning met de DIX

Het begint met het achterhalen hoe mantelzorg zich verhoudt in je organisatie. Dit kan met behulp van de Duurzame Inzetbaarheidsscan (DIX) van TNO en Hobp. Deze wetenschappelijk gevalideerde scan brengt de individuele behoeften van medewerkers in kaart.

Het is cruciaal om als organisatie te begrijpen hoe je mantelzorgende medewerkers kunt ondersteunen en een omgeving kunt creëren waarin zij zich gehoord en gesteund voelen. De DIX-scan biedt hierbij waardevolle inzichten en helpt gerichte gesprekken met medewerkers te voeren. Door effectief met elkaar in gesprek te gaan en elkaars situatie en behoeften te begrijpen, kun je een ondersteunende werkomgeving creëren waarin mantelzorg geen onoverkomelijke uitdaging hoeft te zijn.

Het thema mantelzorg onder de aandacht brengen bevordert ook het begrip tussen collega’s. Neem bijvoorbeeld Richard. Voorheen begreep zijn team niet waarom hij vaak vermoeid leek en soms vergaderingen moest verlaten voor dringende telefoontjes. Nu weten zijn collega’s dat hij voor zijn moeder zorgt en soms in paniek door haar wordt gebeld. Wanneer hij eerder weg moet van werk omdat zijn moeder hem nodig heeft, tonen ze respect en bieden ze aan om te helpen of taken over te nemen. Dit begrip geldt niet alleen voor Richard, maar ook voor collega’s met kinderen of andere persoonlijke uitdagingen.

Door openheid te creëren over dergelijke situaties, ontstaat er een cultuur van ondersteuning en empathie binnen het team, wat de algehele werksfeer ten goede komt.

Aanvullende ondersteuning en het platform van Hobp

Naast het inzetten van de DIX-scan voor inzicht en bewustwording biedt Hobp’s platform nog meer. Het platform zorgt ervoor dat medewerkers op een eenvoudige, leuke en zinvolle manier kunnen werken aan hun eigen duurzame inzetbaarheid. En dit alles terwijl de organisatie wordt uitgerust met de juiste stuurinformatie en een periodieke meting van de resultaten, inclusief benchmark. Met deze complete oplossing voor duurzame inzetbaarheid is én blijft jouw organisatie voorbereid op de toekomst en blijven jouw medewerkers vitaal aan het werk!

Naast Hobp’s platform kun je ook extra regelingen treffen, zoals flexibele werktijden. Hiermee kan bijvoorbeeld Richard zijn werkdag later beginnen of eerder eindigen om zijn mantelzorgverplichtingen na te komen. Dit helpt hem om zijn werk en mantelzorg beter te balanceren zonder zijn productiviteit te verminderen.

Thuiswerkmogelijkheden bieden is ook een optie. Hierdoor kan Richard soms vanuit huis of bij zijn moeder werken, waardoor hij zijn zorgtaken efficiënter kan combineren met zijn werk, wat zijn stress vermindert en zijn werkprestaties verbetert. Een derde optie is speciaal verlof voor mantelzorgers, wat een groot verschil kan maken voor medewerkers die onverwacht intensieve zorgtaken moeten vervullen.

 

Image