CSRD richtlijn.

Rapporteren over (sociale) duurzaamheid.

In een wereld die steeds meer waarde hecht aan duurzaamheid, introduceert de Europese Unie de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze nieuwe regelgeving verplicht bedrijven om duurzaamheid een integraal onderdeel van de bedrijfsrapportages te maken.

De betekenis van de
CSRD richtlijn.

De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) is een richtlijn die bedrijven verplicht om uitgebreid te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties.

Het doel is om stakeholders duidelijk inzicht te geven in hoe de organisatie sociale, maatschappelijke en ecologische kwesties aanpakt. Dit betekent een uitgebreidere rapportageplicht voor bijna 50.000 bedrijven in de EU.

De European Sustainability Reporting Standards.

De CSRD richt zich op drie hoofdelementen, ook bekend als de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Deze elementen vormen een raamwerk voor wat en hoe organisaties moeten rapporteren.

  • Milieu: Beoordeelt de ecologische voetafdruk, inclusief uitstoot, energie- en watergebruik en afvalmanagement.
  • Sociaal: Evalueert de manier waarop een bedrijf omgaat met mensen; arbeidsomstandigheden, inclusie én duurzame inzetbaarheid.
  • Bestuur: Bekijkt management- en bestuursstructuren, gericht op transparantie, leiderschap, en interne controles.

Sociale duurzaamheid en duurzame inzetbaarheid.

Binnen de sociale pijler van de CSRD speelt duurzame inzetbaarheid een cruciale rol.

Duurzame inzetbaarheid richt zich specifiek op de arbeidsmarkt en de werknemers. Het gaat over het vermogen van medewerkers om nu en in de toekomst gezond, gemotiveerd en productief aan het werk te zijn.

Bedrijven dienen aan de hand van de CSRD strategieën te implementeren die de duurzame inzetbaarheid van werknemers verbeteren en garanderen.

Meer over duurzame inzetbaarheid

Wist je dat veel organisaties vanaf 2024 verplicht zijn om uitgebreid te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties?

Sociale duurzaamheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers speelt hierin een belangrijke rol.

De rol van Hobp in de
CSRD rapportage.

Hobp’s duurzaamheidsplatform biedt tools die specifiek gericht zijn op het meten en bevorderen van duurzame inzetbaarheid, wat direct bijdraagt aan het sociale component van de CSRD duurzaamheidsrapportages.

Dit zorgt voor naleving van de CSRD-normen en zorgt tegelijkertijd een concrete aanpak die de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers bevordert.

Ontdek ons platform

Concrete en actuele data voor het jaarverslag.

Hobp levert tevens een standaard rapportage die het sociale component in de CSRD duurzaamheidsparagraaf van het jaarverslag kunnen invullen, op basis van de DIX en KoBa-Di van TNO.

De DIX meet de duurzame inzetbaarheid binnen jouw organisatie en levert gedetailleerde scores voor de rapportage. De KoBa-Di rekent de (financiële) impact van sociale duurzaamheid en duurzaamheidsinitaieven in euro’s uit.

Meer over de DIX en KoBa-DI

Toepassing en tijdlijn
van de CSRD.

De invoering van de CSRD gebeurt in fasen. De startdatum hangt af van het type organisatie:

  1. Vanaf 1 januari 2024: Voor bedrijven die al onder de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) vielen; grote ondernemingen van openbaar belang met meer dan 500 werknemers.
  2. Vanaf 1 januari 2025: Voor grote bedrijven die niet openbaar zijn en die niet eerder onder de NFRD vielen.
  3. Vanaf 1 januari 2026: Voor beursgenoteerde MKB’s, uitgezonderd micro-ondernemingen.

Onze pijlers voor duurzame inzetbaarheid

Het platform van Hobp is gericht op de vijf pijlers die, volgens TNO, centraal staan in duurzame inzetbaarheid en zorgen voor gezonde groei van mens en organisatie. Deze pijlers vormen de basis voor de DIX en KoBaDi.

Hobp ontzorgt jouw organisatie door elke medewerker, op basis van de DIX-scan, de juiste thema’s en onderwerpen aan te bieden die aansluiten op hun situatie en behoeften.