De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

Geplaatst door Amy op 26 - 07 - 2024 in #Corporate Sustainability Reporting Directive

Het lijkt misschien nog ver weg, maar voor grotere organisaties is het nú al belangrijk om te anticiperen op de CSRD richtlijn en na te denken over het rapporteren over duurzaamheid. Niet alleen in de zin van milieu-impact, maar ook op sociaal en bestuurlijk niveau.

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn die de regels voor duurzaamheidsrapportage van bedrijven aanscherpt en uitbreidt. Het doel is om de transparantie te vergroten over hoe bedrijven sociale en milieukwesties beïnvloeden. Deze nieuwe richtlijn bouwt voort op bestaande regels voor niet-financiële rapportage. Ook helpt het investeerders en andere belanghebbenden beter te begrijpen hoe bedrijven presteren op het gebied van duurzaamheid. Dit stimuleert duurzame investeringsbeslissingen. Tevens sluit het aan bij de bredere doelstellingen van de EU voor duurzame ontwikkeling en markttransparantie.

Onder de CSRD moeten bedrijven uitgebreid rapporteren over diverse duurzaamheidsaspecten. Deze rapportage is onderverdeeld in drie hoofdcategorieën: milieu, sociaal en bestuur. Het aspect milieu bekijkt de ecologische voetafdruk van het bedrijf. Het sociale aspect bekijkt de manier waarop een bedrijf omgaat met mensen, zowel binnen als buiten het bedrijf. Dit omvat o.a. arbeidsomstandigheden, inclusie, sociaal maatschappelijke impact én duurzame inzetbaarheid. Het laatste aspect beoordeelt de managementpraktijken en bestuursstructuren, kijkende naar o.a. leiderschap en interne controles.

Meer weten over de CSDR richtlijn? Klik dan hier!

Uitgebreide rapportagevereisten

Bedrijven die onder de CSRD vallen, zijn verplicht om uitgebreid te rapporteren over een breed scala aan duurzaamheidskwesties. Deze zijn grofweg onderverdeeld in drie hoofdcategorieën:

– Sociale Duurzaamheid: Dit omvat zaken als arbeidsomstandigheden, mensenrechten, gemeenschapsengagement en diversiteit en inclusie binnen het bedrijf.
– Milieu: Hieronder vallen rapportages over de ecologische voetafdruk van het bedrijf. Denk aan het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, emissies, afvalbeheer, en hoe het bedrijf bijdraagt aan de strijd tegen klimaatverandering.
– Bestuur: Dit aspect focust op de governance-structuren van het bedrijf, ethische bedrijfsvoering, compliance met wet- en regelgeving, en het beleid rondom corruptiebestrijding en belangenconflicten.

De CSRD is zo ontworpen om beter aan te sluiten bij internationale ESG-standaarden. Zoals die van het Global Reporting Initiative (GRI), het Sustainability Accounting Standards Board (SASB), en de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD). Deze standaarden helpen bedrijven bij het bepalen van relevante factoren om te rapporteren en zorgen voor consistentie in rapportages wereldwijd.

Gefaseerde implementatie

De Corporate Sustainability Reporting Directive wordt stapsgewijs ingevoerd: Vanaf 1 januari 2024 geldt het voor bedrijven die al onderworpen waren aan de Non-Financial Reporting Directive (NFRD), meestal grote publieke ondernemingen. Vanaf 1 januari 2025 worden grote, niet-beursgenoteerde bedrijven die niet eerder onder de NFRD vielen, onderworpen aan de CSRD.Vanaf 1 januari 2026 geldt de richtlijn ook voor beursgenoteerde MKB’s, behalve de kleinste bedrijven.

Rol van Hobp in de Corporate Sustainability Reporting Directive

Hobp kan een cruciale rol spelen bij het ondersteunen van bedrijven om aan de CSRD te voldoen. Door zijn focus op de sociale aspecten van duurzaamheid en de duurzame inzetbaarheid van medewerkers, biedt Hobp platforms en tools die bedrijven helpen hun werknemers gezond, gelukkig en productief te houden. Dit is niet alleen van belang voor het welzijn van de medewerkers, maar verhoogt ook de algehele prestaties van het bedrijf op het gebied van sociale duurzaamheid.

Hobp helpt bedrijven meetbare gegevens te verzamelen over de effectiviteit van hun programma’s voor werknemersbetrokkenheid en -ontwikkeling. Dit is essentieel zijn voor het samenstellen van betrouwbare duurzaamheidsrapporten onder de CSRD.

Met tools zoals de DIX-scan (Duurzame Inzetbaarheidsindex) en KoBa-Di dashboard voor voortgangsrapportage, biedt Hobp waardevolle inzichten die bedrijven kunnen gebruiken om hun rapportages te onderbouwen en hun duurzaamheidsdoelstellingen te halen.

Door te zorgen voor gedetailleerde en nauwkeurige rapportage over hun impact op milieu, samenleving en bestuur, kunnen bedrijven niet alleen aan de regelgeving voldoen, maar ook hun reputatie als verantwoordelijke ondernemingen versterken.

Hobp speelt hierbij een ondersteunende rol door bedrijven de tools te geven die ze nodig hebben om aan de Corporate Sustainability Reporting Directive te voldoen.

Meer weten over de CSRD richtlijn en de ondersteuning die Hobp kan bieden? Lees het dan hier op onze website! 

Image